Bor Belediyesi Resmi Web Sitesi
bor belediyesi
Yemek Kültürü

GELENEKSEL LEZZET KÖFTER

     Beyaz üzümden elde edilen şıra kaynatılıp yüzünün kefi(köpük) alınır, ateş söndürülür. Nişasta ve un ölçüye göre hazırlanır. Soğuk şıra ile yoğrulur. Özel köfter küreği ile dinlenen şıraya yoğrulan boza kıvamındaki nişasta ve un karışmış şıra katılır ve köfter küreğiyle 45 dk. bu işlem devam eder. Kıvamını bulunca leğen ateşten alınır. Önceden hazırlanmış kaplara kepçe ile akıtılan karışım 1 gün bekletilir. Soğuma ile kısmen katılaşan kıvama köfter denilir. Ertesi gün kaplarda düzenli olarak kesilerek  yerden yüksekçe ve güneş gören, korunmalı yerlerde kamış çığlara düzenli olarak serilir, birkaç gün sonra arkalı önlü çevrilir ve kurumaya bırakılır. Kuruması sonrası toplanıp  bez torba ya da tenekelere alınarak kış için saklanır. Köfter kaynaması da komşularla paylaşılan bir gelenektir.

BORUN VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ SÖĞÜRME

     Erkek kuzunun sadece bel kısmından çıkarılan pirzolanın üçlü,dörtlü parçaya ayrılarak söğürme haline getirilmesinden sonra,kasabın ince bir işçilikle işleyip,önceden hazırladığı Bor biberiyle döşeli tepsiye dizdikten sonra biraz kuyruk yağıyla başka hiç bir malzemeye ihtiyaç duymadan fırına hazır hale gelir.Yaklaşık 40-45 dk  sonunda bu enfes lezzet masadaki yerini alır.

DİĞER ÜNLÜ YEMEKLER

     Bor’un diğer  ünlü yemekleri ise şunlardır: Arabaşı çorbası, tarhana çorbası, aşlık(erişte) çorbası ve pilavı... bunlardan bazılarıdır. Bor tavası, mıhla, papara, gaygana, testi kebabı, ayak paça, tereyağlı tarhana çorbası, etli kuru fasulye ve tereyağlı bulgur pilavı, ayran, lahana sarma, kireçte kayısı ve kiraz reçeli, keçi yoğurdu gibi yemekleriyle ünlü Bor’da; taze sebze ve meyve de yiyeceklerin başında gelmektedir. Konukseverliği ile ünlü bor halkı, sizleri bekliyor.