Sağlığın kıymetinin iyi anlaşıldığı salgın döneminde, sağlık problemlerinin toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke bireylerde ise maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açtığını gözlemledik. Kanser de dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olarak ele alınmaktadır. İşte bu yüzden kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması erken teşhise verilen önemin de giderek artmasını sağlamıştır. Kanserin erken dönemde tespit edilmesi durumunda tamamen iyileşme sağlanabilmekte, daha az yan etkisi olan tedavi yöntemleri uygulanarak hastalık kontrol altına alınabilmektedir. Fakat kırsal kesimde yaşayan tarım ve hayvancılıkla uğraşan kadınlarımızın çeşitli sorumluluklarının olması, hastalara sağlanan servis ve ulaşım imkânlarının kısıtlı olması gibi nedenlerden dolayı kadınların kendi sağlıkları için zaman ayıramadıkları ve rutin taramalara katılamadıkları için kanser tanısı koyulmakta geç kalınmaktadır.
Söz konusu projemiz bu olumsuzluklar üzerine ele alınmış, “Erken teşhis hayat kurtarır" prensibiyle 40-69 yaş aralığındaki her yıl yaklaşık 3120 kadına meme kanseri taraması yaparak erken teşhis ve tanı tedavilerinin gerçekleştirmesi hedeflenmiş ve Japonya Büyükelçiliği Hibe Programına başvuruda bulunulmuştur. Projemiz %100 hibe alarak hayata geçirilmiştir.
Japonya Büyükelçiliği ile dostluğumuzun bir nişanesi olacak Mobil Meme Kanser Tarama Aracı, kendi başına tam teşekküllü mamografi taramasını yapacaktır. İl Sağlık Müdürlüğünün değerli ortaklığıyla araç, Bor İlçe ve Niğde İlindeki kırsal kesimleri gezerek; kadınlara kanser taraması sonucu erken teşhisin sağlanmasını, ileride doğabilecek başta ölüm vakalarını ve buna bağlı ilaç ve yan malzeme sarfiyatının önüne geçilecektir.